Pracodawców czekają trudne lata. Rynek kandydata, który do niedawna był fenomenem kilku branż opanował praktycznie cały rynek pracy i  odkrył swoje drugie dno. Według ekspertów Antal, front walki o talenty przeniósł się do wewnątrz firm. Utrzymanie pracowników stawia nowe wyzwania przed ich przełożonymi.

Pobierz informację prasową

Według Raportu Płacowego Antal, średnie wynagrodzenie miesięczne oferowane specjalistom i menedżerom w Polsce wyniosło 10 223 PLN brutto. Zarobki proponowane kandydatom rok do roku wzrosły o 5,85%. „Specjaliści i menedżerowie mogą z optymizmem snuć odważne plany rozwojowe. Stabilna sytuacja ekonomiczna i liczne inwestycje zagraniczne dają poczucie bezpieczeństwa i otwierają atrakcyjne możliwości rozwijania kariery. Dla pracodawców okiełznanie rynku kandydata stanowi wyzwanie” – komentuje wyniki 6. edycji badania Artur Skiba, prezes zarządu Antal.

Na szczycie tabeli plasuje się wyższa kadra zarządzająca ze średnim miesięcznym wynagrodzeniem brutto na poziomie 19 348 PLN. W dalszej kolejności na bardzo atrakcyjne stawki mogą liczyć prawnicy  – średnio 13 906 PLN oraz w specjaliści i menedżerowie w sprzedaży i marketingu (11 981 PLN).

Kluczowe koniunktura i… świadomość

Wzrosty oferowanych wynagrodzeń względem poprzedniego roku obserwowane są w praktycznie wszystkich branżach. Wyższa kadra menedżerska oraz specjaliści i menedżerowie w sprzedaży i marketingu, a także prawnicy, coraz odważniej negocjują wysokość pensji i nie boją się walczyć o kwoty kilkanaście procent wyższe, niż w poprzednim roku. Swoje doświadczenie i kompetencje coraz wyżej cenią także pracownicy branży farmaceutycznej oraz inżynierowie. W porównaniu z poprzednią edycją badania, kadrze menedżerskiej oraz specjalistom w tych sektorach oferowane są płace wyższe o ponad 10%.

Ogólnobranżowe wyniki pokazują trend, który trwale wpisze się w polski rynek pracy. Ważne jest zrozumienie tego, że rodzimy pracownik to – bez względu na długość stażu - pracownik dojrzalszy, niż jeszcze parę lat temu. „Widzimy wzrastające zainteresowanie raportami płacowymi, po które chętnie sięgają już nie tylko pracodawcy, ale i pracownicy. Traktują je jako przydatne źródło informacji o branży i możliwościach, o które mogą zawalczyć. Jeśli ich potrzeb nie zaspokoi obecny pracodawca – otworzą się na konkurencję” – tłumaczy Agnieszka Wójcik, menedżer Antal Market Research.

Wysoka świadomość i dbałość o własny dobrostan sprawiają, że najlepsi bezustannie szukają inspiracji i nie zagrzeją miejsca w organizacji, która nie będzie miała odpowiedzi na ich potrzeby.

3xZ: zdobądź, zapłać, zatrzymaj

„Na rynku pracy wygrają nie firmy, które przyciągną do siebie najlepszych pracowników, lecz organizacje, które także utrzymają ich w strukturach” – mówi prezes Antal, Artur Skiba i dodaje – „Każdorazowo należy analizować przyczyny odejść pracowników. Jeśli nowy pracodawca skusił ich tym, co sami mogliśmy zaoferować – dlaczego my tego wcześniej nie zrobiliśmy?”.

Największa odpowiedzialność spoczywa tu na barkach bezpośrednich przełożonych. W sytuacji rynku kandydata, ich zadania to nie tylko zarządzanie zespołem i inspirowanie podwładnych własną postawą. Kluczowa jest znajomość potrzeb poszczególnych pracowników. Tylko wówczas możliwe jest wdrożenie działań employer brandigowych, które mogą zmniejszyć zjawisko odpływu pracowników z firmy, a zarazem wzmocnić jej pozycję pożądanego pracodawcy. W połączeniu z wiedzą o poziomie wynagrodzeń oferowanych przez rynek umożliwi to utrzymanie najlepszych specjalistów i menedżerów we własnych strukturach.

***

Raport Płacowy Antal 2016 został przygotowany na podstawie 3 źródeł wiedzy. Pierwsze z nich to badanie ankietowe przeprowadzone metodą CAWI oraz CATI w terminie 16 listopada – 30 grudnia 2015 na próbie 3427 specjalistów i menedżerów z całego kraju, reprezentujących różne dyscypliny i branże. Dane te zostały zweryfikowane i poszerzone o informacje z procesów rekrutacyjnych przeprowadzonych przez konsultantów Antal International, a także wywiady telefoniczne z pracodawcami i kandydatami. Badanie dotyczy wynagrodzeń oferowanych w procesach rekrutacyjnych na stanowiska specjalistyczne i menedżerskie, obejmuje osoby, które mają minimum 2-letnie doświadczenie oraz pracują w średnich i dużych firmach zarówno polskich, jak i międzynarodowych. Wynagrodzenia przedstawione w raporcie są wynagrodzeniami całkowitymi, średnimi, brutto miesięcznie – faktyczne wynagrodzenia na konkretnych stanowiskach są uzależnione od szeregu czynników

Antal działa w Polsce od 1996 i jest liderem rekrutacji specjalistów i menedżerów oraz doradztwa HR. Od 2013 roku jest częścią Grupy Kapitałowej Work Service S.A. Dzięki codziennym kontaktom zarówno z pracodawcami, jak i kandydatami Antal dysponuje najlepszymi informacjami na temat obecnych na rynku pracy trendów. W celu jeszcze większego pogłębienia tej wiedzy regularnie prowadzi również badania rynku pracy.

Witaj ponownie!

Od czasu Twojej ostatniej wizyty pojawiło się 26 nowych ofert na hasło