Facebook Pixel

Ulubione oferty

Jedzenie w pracy - 1 na 10 pracowników nie je ani jednego posiłku. Nowe badanie Antal i Sodexo

Jedzenie w pracy - 1 na 10 pracowników nie je ani jednego posiłku. Nowe badanie Antal i Sodexo

Według najnowszego raportu Antal i Sodexo “Jak Polacy jedzą w pracy”, aż 53% pracowników je posiłki w samotności, a 20% nie przerywa nawet pracy na czas lunchu. Według Eurostatu, polscy pracownicy spędzają w pracy średnio 41,1 godziny tygodniowo – z tego względu to, w jaki sposób pracownik odżywia się w pracy jest kluczowe dla jego zdrowia. 

Trudności w pilnowaniu zdrowej diety wynikają z różnych czynników, które są zależne od indywidualnej sytuacji, świadomości oraz nastawienia pracownika. Jak naprawdę wyglądają nawyki żywieniowe Polaków w pracy i w jaki sposób pracodawcy mogą przyczynić się do ich poprawy?

Polacy jedzą w samotności - jak to zmienić?

Nieco ponad 50% pracowników spożywa posiłki w pracy w samotności. Przy czym, wśród menedżerów i dyrektorów, samotne spożywanie posiłków dotyczy ok. 60% badanych. Tendencja do jedzenia samemu na wyższych szczeblach zawodowych jest zauważalnie większa, co może wynikać z presji i wymagań stawianych liderom.

Wybór, aby jeść w samotności może być spowodowany różnymi czynnikami, a w wielu przypadkach może wynikać z atmosfery panującej w miejscu pracy. Jeśli w zespole nie występują dobre relacje – pracownicy często decydują się spędzić przerwę lunchową sami zamiast w towarzystwie swoich koleżanek i kolegów. W takiej sytuacji warto zastanowić się nad zorganizowaniem wspólnego śniadania czy lunchu dla zespołu, dostrzegając integracyjny potencjał takiej aktywności. W sezonie letnim grupowy posiłek może przyjąć formę grilla, który dodatkowo zapewni nieco mniej formalną, piknikową atmosferę – mówi Marcin Grabiwoda, Food Transformation Director.

Dieta wege hitem nie tylko wśród młodych

W miejscu pracy około połowa badanych spożywa śniadanie, drugie śniadanie oraz lunch. Jednocześnie warto zaznaczyć, że co dziesiąty badany nie je ani jednego posiłku w miejscu pracy. Taka sytuacja najczęściej dotyczy dyrektorów oraz stażystów. Niemal 40% badanych przeważnie sięga w pracy także po przekąski. Menedżerowie i dyrektorzy robią to częściej w porównaniu do osób na niższych stanowiskach.


Dane przedstawiają interesujący obraz nawyków żywieniowych Polaków w miejscu pracy. Widać wyraźny podział między pracownikami umysłowymi a fizycznymi w kwestii spożywania obiadu – ci pierwsi częściej jedzą główny posiłek w pracy. Jednocześnie, choć większość pracowników nie stosuje restrykcyjnych diet, istnieje rosnąca świadomość odżywiania, z naciskiem na zdrowe jedzenie i monitorowanie składników odżywczych. Trendy wegetarianizmu i weganizmu zdają się być popularne wśród młodszych oraz osób powyżej 43 roku życia, co świadczy o różnorodności podejścia do diety w zależności od wieku – komentuje Katarzyna Sławińska, Team Manager Antal, Engineering & Operations. 

Biuro vs dom: gdzie odżywiamy się lepiej?

Pracownicy jedzą więcej posiłków pracując zdalnie niż w miejscu pracy. Szczególnie dotyczy to posiłków takich jak śniadanie i lunch. Co ciekawe, żaden z respondentów nie odpowiedział, żeby podczas pracy zdalnej zdarzyło mu się nie zjeść ani jednego posiłku – w przeciwieństwie do 9% w biurze.

Praca zdalna wyraźnie wpłynęła na nawyki żywieniowe wielu osób, skupiając ich na regularnych i pełnowartościowych posiłkach, w przeciwieństwie do szybkich rozwiązań charakterystycznych dla środowiska biurowego. Możliwość korzystania z własnej kuchni ułatwia przygotowywanie zdrowych dań oraz dostosowywanie diety do indywidualnych potrzeb. Z drugiej strony, brak dostępu do odpowiednich udogodnień w biurach często prowadzi do wyboru mniej zdrowych przekąsek lub zamawiania posiłków z dostawą. Trendy te podkreślają znaczenie adaptacji miejsc pracy do potrzeb pracowników, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie - komentuje Aleksandra Jędrzejczyk, Team Leader Antal, SSC/BPO.

Jedzenie w pracy - przepisy 

W Polsce, kwestie związane z jedzeniem i przerwami na posiłek podczas pracy regulowane są przez Kodeks pracy oraz inne akty prawne. 

  • Przerwy na posiłek: Jeżeli dobowy czas pracy przekracza 6 godzin, pracownikowi przysługuje przerwa na odpoczynek i posiłek. Długość tej przerwy zależy od charakterystyki pracy i ustaleń z pracodawcą, ale nie może być krótsza niż 15 minut.
  • Nieprzerwana praca: W przypadku pracy w systemie nieprzerwanym (np. praca na taśmie produkcyjnej) pracownikowi należy zapewnić możliwość spożywania posiłków podczas pracy.
  • Płatność za czas przerwy: Standardowo, przerwa na odpoczynek i posiłek nie jest wliczana do czasu pracy i za nią pracownikowi nie przysługuje wynagrodzenie, chyba że wynika to z indywidualnych lub zbiorowych ustaleń z pracodawcą.
  • Lokal na posiłki: Pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia pracownikom miejsca, w którym mogą spożywać posiłki. W zależności od rodzaju i wielkości zakładu pracy, może to być np. wyznaczone pomieszczenie lub strefa wewnątrz budynku. W większych zakładach pracy mogą istnieć specjalne stołówki.
  • Nocna przerwa na posiłek: Pracownicy pracujący w nocy, jeżeli ich dobowy czas pracy przekracza 6 godzin, mają prawo do 20-minutowej, płatnej przerwy wliczonej do czasu pracy.
  • Specyfika niektórych branż: W niektórych sektorach, np. transporcie, istnieją dodatkowe regulacje dotyczące przerw i spożywania posiłków, wynikające z charakterystyki pracy.


O badaniu 
Badanie Antal i Sodexo “Jak polacy jedzą w pracy” zostało przeprowadzone metodą CAWI na próbie 1 044 respondentów w terminie 27.06-7.07.2023 r.  
Raport do pobrania: https://antal.pl/wiedza/raport/jak-polacy-jedza-w-pracy 
Masz pytania? Skontaktuj się z autorem:

Podobne artykuły

Katowice na podium z potencjałem biznesowym – wyniki badania BEAS
Aktualności 25 kwietnia 2024

Katowice na podium z potencjałem biznesowym – wyniki badania BEAS

Product Owner - zarobki i opis stanowiska
Aktualności 18 kwietnia 2024

Product Owner - zarobki i opis stanowiska

Wrocław kluczowym graczem na mapie europejskich inwestycji – wyniki badania BEAS
Aktualności 11 kwietnia 2024

Wrocław kluczowym graczem na mapie europejskich inwestycji – wyniki badania BEAS

Kontroler finansowy jakie zarobki i czym się zajmuje?
Aktualności 11 kwietnia 2024

Kontroler finansowy jakie zarobki i czym się zajmuje?

Aktualności 28 marca 2024

Kraków w czołówce polskich miast przyciągających inwestorów – wyniki raportu BEAS

2/3 polskich start-upów potrzebuje wsparcia inwestycyjnego. Wyniki raportu „Rynek akceleracji w Polsce”
Aktualności 21 marca 2024

2/3 polskich start-upów potrzebuje wsparcia inwestycyjnego. Wyniki raportu „Rynek akceleracji w Polsce”

Poznań jako czwarte miasto rozważane pod kątem nowych inwestycji – wyniki raportu BEAS
Aktualności 6 marca 2024

Poznań jako czwarte miasto rozważane pod kątem nowych inwestycji – wyniki raportu BEAS

Lublin z dużą dynamiką rozwoju – wspiera innowacyjność i przyciąga inwestorów
Aktualności 28 lutego 2024

Lublin z dużą dynamiką rozwoju – wspiera innowacyjność i przyciąga inwestorów

Łódź polskim talent poolem – wzrost zatrudnienia, wyspecjalizowana kadra i nowe inwestycje w 2024 roku
Aktualności 20 lutego 2024

Łódź polskim talent poolem – wzrost zatrudnienia, wyspecjalizowana kadra i nowe inwestycje w 2024 roku

Dobre prognozy dla pracowników - Trójmiasto na pierwszym miejscu kluczowych ośrodków inwestycyjnych w Polsce
Aktualności 19 lutego 2024

Dobre prognozy dla pracowników - Trójmiasto na pierwszym miejscu kluczowych ośrodków inwestycyjnych w Polsce

Top 10 kierunków studiów, które pozwolą ci się rozwijać na rynku pracy
Aktualności 13 lutego 2024

Top 10 kierunków studiów, które pozwolą ci się rozwijać na rynku pracy

Antal dołączył do grona partnerów pierwszej ogólnopolskiej antymobbingowej kampanii społecznej realizowanej przez Dobra Fundacja pod hasłem: Godność ma swoje imię.
Aktualności 1 lutego 2024

Antal dołączył do grona partnerów pierwszej ogólnopolskiej antymobbingowej kampanii społecznej realizowanej przez Dobra Fundacja pod hasłem: Godność ma swoje imię.

Artykuły

Przeglądaj wszystkie